Çavdar Tarlasında Çocuklar

Akıcı bir serüven okumak için bundan daha doğru bir kitap bulamazdım. Yine bir gün sırt çantamı alıp sahafçılara doğru yürürken, gözüm vitrindeki kitaba takıldı. J. D. Salinger’in Çavdar Tarlasında Çocuklar isimli kitabı turuncu kapağıyla hemen dikkatimi çekti.

Kitabın kahramanı Holden henüz 16 yaşında, sorunlu bir ergenlik dönemi geçiren ve aile sevgisinden mahrum kalmış bir çocuktur. Kendisini toplumdan soyutlayan ve iç dünyasıyla çatışan bir kahraman Holden.

Hikaye Holden’in ağzından yazılmış ve sıradanlıktan uzak, samimi, keyifli ve hiç bitmesin diyeceğiniz türden bir kitap olmuş. Kahramanın ergenlik bunalımları, aykırılığı, boş vermişliği, arzuları ve yalnızlığını kaleme almış yazarımız.

Son derece masum ve çok eğlenceli bu kitabı okuduktan sonra yazarın hayatını biraz araştırdım. Garip bir hikayesi var, kitap çıktığı o yıllarda okurlardan inanılmaz bir ilgi görmüş ancak yazarımız Salinger bu durumdan çok rahatsız olmuş ve inzivaya çekilmiş.

Gelen tüm film, röportaj ve haber tekliflerini geri çevirmiş hatta bununla kalmamış kendisi öldükten sonra da kitabın film yapılmamasını vasiyet etmiş.

Kitap otobiyografik bir roman olarak değerlendirilebilir ya da psiko analitik açıdan da incelenebilir. Kahramanımız Holden ilk bakışta kötü bir ergen profili çizse de, onun aradığı üç şey vardır; masumiyet, aşk ve insanlık.

Çocukluk ve ergenlik arasına sıkışıp kalan Holde’nin hikayesi, aslında yazarın kendi çocukluğunda yaşadıklarını anlatıyor ve bu yüzdendir ki yazar kitabın ünlenmesinden, röportaj ve film tekliflerinden rahatsız olup inzivaya çekiliyor.

Kitap her ne kadar bir ergenin profilini yansıtsa da aslında anlatmaya çalıştığı sevginin olmadığı bir dünyanın nasıl olacağıdır. Sevginin ne kadar değerli olduğunu, sevgisiz bir çocuğun nelere mal olabileceğini, sevgisiz büyüyen her çocuğun tamamlanmamış bir boşluğu olduğunu ve bu boşluğun hatalar yapmaya yol açtığını anlatıyor.

Hepimizin ergenlik dönemlerinde yaşadığımız sorunları ele alıyor yazar, sahi hiç bir şeyden memnun olmayan ve her şeyden nefret eden bir ergen olmadık mı zamanında?

Kitabın ilk ismi “Gönül Çelen” olarak basılmış, daha sonra ismi değiştirilmiş. Amerika’da en çok satanlar listesinde olan Çavdar Tarlasında Çocuklar, ülkemizde de aynı başarıyı göstermiş.

Canım Holden, birkaç gün seninle arkadaş olmak çok güzeldi.

Yazarımızın dokuzuncu eseri olan bu kitap, Coşkun Yerli tarafından çevrilmiş, Yapı Kredi Yayınları tarafından 1997 yılında basılmış ve 198 sayfadır.

Dikkat! Paylaş Butonu Ücretlidir. Şaka şaka, dilediğin gibi paylaş başkaları da okusun, bilgilensin.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir