“Tarih bilim değildir, bilimin de üstünde bir şeydir” der İlber Ortaylı. Tahmin edeceğiniz gibi bugünün konusu bir tarih kitabı ama ne kitap!
Oldum olası tarih kitapları okumayı seviyorum yalnız İlber Hoca’dan tarih okumak başka bir keyif veriyor insana. Bugün sizinle hayran olduğum bir İlber Hoca kitabı olan Türkler’in Altın Çağı isimli eseri paylaşmak istiyorum.
Leydiiiz end centılmııın dıt dırı dııtt!
Büyük devletlerden; Timurlular, Altın Orda, Memlükler ve Osmanlı’yı hiç bu kadar yakınen tanımamıştım diyebilirim.
Efsane hükümdarlardan Emir Timur, Sultan Baybars ve Fatih Sultan Mehmet’in gizli yönlerini bu kitapla keşfettim. Eser başlı başına samimi ve son derece kültür ile harmanlanmış, buram buram bilgi kokuyor.
Üslup sade, sohbet havasında bir kitap olmuş. Okurken İlber Ortaylı’nın sesi kulaklarınızda çınlıyor ve haliyle gülümsüyorsunuz. Herkesin kütüphanesinde olması gereken bir baş yapıt, açıp açıp okunabilecek bilgi hazinesi adeta.Tek bir kitap, ansiklopedi edasında ancak bu kadar doyurucu bilgi verebilirdi.
Bol serüvenli bir geçmişte yaşanan onca olaya kim şahit olmak istemez ki. O yılları tanıklık ediyormuş gibi tadına doyulmayan bir kitaptan bahsediyorum.
İlber Hoca’nın diğer eserlerinde olduğu gibi bu kitabı da arşivlik. Nefes kesen heyecanlı bir akıcılığa sahip. Ülkemizin gelmiş geçmiş en iyi tarihçilerinden biri olan İlber Ortaylı sade bir şekilde anlatıyor olanları.
Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri ve stratejik hamlelerle kazandığı savaşları, elde ettiği topraklara nasıl adaletle hükmettiklerini okurken ecdadımıza bir kez daha hayran oldum.
Tarih bilincinin modern zamanlarda toplumların geleceğine yön verdiğini anlatıyor yazarımız. Bununla beraber tarihi kimliğimizi araştırıp öğrenmemizin ne kadar ehemmiyetli olduğu vurguluyor.
Kitabı okurken Türk soylarının görkemli dönemlerine şahitlik edebiliyorsunuz. Kuvvetli kalemiyle yazarımız yine harika bir esere daha imza atmış, tek kelimeyle muazzam.
On bir bölümden olaşan kitabın ilk beş bölümü tarihsel olayların önemine değiniyor, bir nevi okuyucuya alt yapı hazırlıyor. Kitabın son sayfasında bulunan index bölümü, kitapta unuttuğunuz ya da pekiştirmek istediğiniz konuyu kolaylıkla bulmak için tasarlanmış ve gerçekten çok yararlı ve güzel düşünülmüş bir ayrıntı.
İlber Hoca, Türk tarih bilimi için gerçekten büyük bir şans, derin bilgileri haricinde dünya görüşü ve tarihi yorumlaması kayda değer. Özellikle bu kitabında sık sık karşıma çıkan mukayeseli üslubu, geçmişe farklı bir pencereden bakmamı sağladı.
Kafamdaki yakın çağ tarihine dair sorulara doyurucu cevaplar veren Ordinaryus Profesör İlber Ortaylı’ya teşekkür borçluyum.
Altın yaldızlı desenleriyle bezenmiş, kırmızı beyaz büyük harflerle yazılmış kitap kapağı kitabın ismine yakışmış.
Yazarımızın kırk dördüncü eseri olan Türklerin Altın Çağı, Kronik yayınlarından çıkma ve 297 sayfadır.
İlber Ortaylı’nın satırları arasında dolaşabileceğiniz, her yaştan okuyucunun zevk alacağı bir baş ucu kitabı. Tarihin önemli liderlerini konu alarak o zamanların tadını hissettiriyor.
Tarih severler çoktan okumuştur zaten ama ben yinede uyarımı yapayım. Kaçırmayın ve hemen okuyun efenim.