Avusturyalı Yahudi yazar Stefan Zweig, 28 Kasım 1881 yılında Viyana’da dünyaya gelir. Küçük yaştan itibaren ciddi bir eğitim alan Zweig İngilizce, Yunanca, Latince ve Fransızca’yı kısa sürede öğrenir. Lise çağlarında şiir yazmaya başlayan
Zweig, Alman Rike’den ilham alarak kalemine yön verir. Stefan, üniversitede felsefe eğitimi alır.
Edebiyat dünyası içinde büyük bir ağırlığa sahip olan Zweig, kısa sürede ünlü şair ve yazarlarla yakın arkadaşlıklar kurar.
1933’de Nazilerin yakmaya başladıkları kitaplar arasında Stefan Zweig’nde eserleri yer alır. Kitaplarının yakılarak imha edildiği o dönemde her şeye rağmen yazmayı bırakmaz ve yaşamı boyunca birçok eseri kaleme alır.
Stefan Zweig, özellikle yazdığı biyografi kitaplarıyla edebiyat tarihinde önemli bir yer kazanır.
Üç Büyük Usta: Balzac, Dickens, Dostoyevski adlı kitabı, yazdığı en iyi biyografi kitabı edebiyat dünyası açısından büyük önem taşır.
Biyografi yazarlığı ve şairliği yanı sıra dram ve trajedi türlerinde birçok tiyatro oyunu kaleme alan yazar, en çok “Satranç” isimli kitabıyla ün kazanır. Satranç kitabı, kişisel azmin, direnme gücünün ve insanın kendi sınırlarını zorlamasını yazar psikolojik bir satranç turnuvası edasında anlatır.
Stefan Zweig’in en bilinen eserleri; Satranç, Acımak, Olağanüstü Bir Gece, Amok Koşucusu, Bir Kadın Yaşamından Yirmi Dört Saat, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu en çok okunanlar arasında yer alır.
2. Dünya Savaşı yıllarında yahudi asıllı olması nedeniyle ülkesinden sürülen Zweig, sürgündeki ilk hayatına İngiltere’de başlar. Daha sonra Brezilya’ya gidip Rio de Janeiro’ya yerleşir. 1942’de Nazilerin baskı kontrolüne daha fazla dayanamayıp eşiyle birlikte intihar edip yaşamına son verir.